Har du loggat in Säkert?!

Idag räcker det inte med användarnamn och ett säkert lösenord när man ska logga in på sitt mailkonto för att veta att man är skyddad. Det är ganska lätt för angripare att komma åt ditt lösenord och sedan helt plötsligt ”samverka” tillsammans med dig på ditt mailkonto. Det kan försvinna mail och skickas mail utan att du har en aning om det.

Helt plötsligt har viktigt information kommit i orätta händer och kanske spridits vidare. Eller så är det någon som gör affärer i ditt namn och lurar Dina kunder.

Angripare kommer åt flera av dina inloggningar
Ofta är också ditt mailkonto mittpunkten i ditt kontoskapande på nätet och förlorad access till det kan få ödesdigra konsekvenser där en angripare lätt kan klicka på ”glömt lösenord” på olika siter och hämta nya lösenord via din mail.

Lösning
För att säkra upp sitt mailkonto bör man säkra upp sin inloggning till Microsoft 365. Detta kan man göra via multifaktorautentisering (MFA).

Detta innebär att när man loggar in på sitt Microsoft 365 konto så kommer det att krävas ytterligare en faktor för att komma in på sitt konto.

En faktor för autentisering är ett sätt att bekräfta din identitet när du försöker logga in.
Ett lösenord är till exempel en typ av faktor, det är en sak du känner till.
De tre vanligaste typerna av faktorer är:

  • En sak du känner till – till exempel ett lösenord
  • Något du har – till exempel en smartphone (med en autentiseringsapp)
  • Något som är du – t.ex. ett fingeravtryck eller en ansiktsigenkänning.

Den andra faktorn kan ställas in på lite olika sätt.

Beroende på din IT miljö och hur den är inställd så kan detta fungera lite olika gällande när man kommer behöva logga in med MFA. Det vanligaste är att den andra faktorn används första gången du loggar in eller när du loggar in efter ett lösenordsbyte. Annars används oftast enbart din primära faktor, vanligtvis ditt lösenord. Om du loggar in på ditt konto från en annan enhet kommer den andra faktorn att krävas.

Att använda multifaktorautentisering är ett av de enklaste sätten att göra det mycket svårare för angripare att komma åt dina konton.

Kommande krav från Microsoft
Inom kort kommer Microsoft att ”tvinga” alla användare av Microsoft 365 att använda MFA.

Hjälp från Datarådgivarna
Vi kan hjälpa er att komma igång med MFA och ställa in de inställningar som behövs utifrån ert företag och behov.

Kontakta oss